Ana María Gutiérrez Sorainen

Kielen opettaja Lohjalta, YTM, valtuutettu

El Salvadorin presidentti Najib Bukele pyrkii jatkokaudelle

Jätä kommentti

Tänään El Salvadorissa on presidentinvaalit ja parlamenttivaalit. Mielipidekyselyjen mukaan Najib Bukelen kannatus on noin 90%! Bukele asettui ehdolle perustuslainvastaisesti.

Presidentinvaaleissa on 5 muuta ehdokasta, mutta heillä ei ole mitään etenemismahdollisuuksia. Bukele käyttää valtion varoja vapaasti maan historian kalleimmassa vaalikampanjassa. Muut puolueet ja ehdokkaat eivät saa valtiollista vaalitukea.

Bukele hallitsee keskeisiä tiedotusvälineitä ja on itse ahkera sosiaalisen median käyttäjä. Hän kutsuu itseään ”maailman komeimmaksi ja cooleimmaksi presidentiksi”. Eri mieltä olevien tiedotusvälineiden ja toimittajien toimintaa hankaloitetaan. Bukele saa kiitoksia turvallisuuden edistämisestä, mutta hinta on kallis. Noin 2% El Salvadorin väestöstä on vankiloissa, ilman oikeudenkäyntejä. Poikkeustilan aikana on vangittu myös viattomia. Ihmisoikeustilanne on heikentynyt.

Myös El Salvadorin taloudellinen tilanne ei ole parantunut ja ihmisvirta Yhdysvaltoihin jatkuu. Bitcoin ei ole toiminut odotetulla tavalla. Ylen sivuilla on hyvä reportaasi Bukelen bitcoinin seikkailusta tai sekoilusta.

Odotettavissa on siis, että Bukele voittaa presidentinvaalit suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Kirjoittaja: Ana María Gutiérrez Sorainen

Licenciada en ciencias sociales, periodista freelancer, maestra e intérprete de español. / Yhteiskuntatieteen maisteri, freelancer toimittaja, espanjan opettaja ja tulkki. Olen asunut Suomessa jo 26 vuotta. Suomen kansalainen.

Jätä kommentti