Ana María Gutiérrez Sorainen

Kielen opettaja Lohjalta, YTM, valtuutettu

Lastensuojelun ja kylien palvelujen kehittämisessä on vielä paljon työtä

Jätä kommentti

Eilen keskiviikkona 9.6. oli päättyvän valtuustokauden viimeinen lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan kokous. Asialistalla oli taas tärkeitä asioita, kuten lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman päivittäminen, sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2020 ja lautakunnan talousarvion toteutuminen 2021.

Talousarviosta käy ilmi, että lastensuojelun kustannukset ovat olleet noin 400 000 euroa suuremmat kuin vuosi sitten. Lastensuojelun asiakaspalveluiden ostot ovat olleet noin 750 000 euroa viime vuotisia suuremmat. Kustannuksia on vielä kirjautumatta noin 500 000 euroa.

Jo neljä vuotta sitten valtuustokauden alussa oli havaittavissa, että nämä lastensuojelun menot ovat koko ajan kasvussa. Helmikuussa 2019 esitin valtuustoaloitteessa, että kaupunki selvittäisi syyt siihen, miksi lastensuojelun tarve lisääntyy Lohjalla. Mitä ennaltaehkäisevää työtä on tehty ja millä toimenpiteillä tätä vakavaa ongelmaa voitaisiin ehkäistä ja vähentää? Aloite on yhä vireillä eikä siihen ole vastattu. Sillä välin lastensuojelun kustannusten kasvu on jatkunut.  Enemmän rahasta, kyse on inhimillisestä ja surullisesta asiasta lapsille ja perheille.

Lautakunnan kokouksessa nousi esiin myös hyviä asioita, kuten eri kehittämistyöryhmien toimintasuunnitelmia. Kehittämistyöryhmien työskentely on hyvä varsinkin silloin kun se työ johtaa konkreettiseen kehitykseen.

Asioiden eteenpäin viemisessä rahaa ratkaisee. Sen huomaa esimerkiksi uudessa Laurentius-talossa, jossa kävimme tutustumiskäynnillä koko lautakunnan voimin. Talo on iso, moderni ja valoisa. Toivoa sopii, että uudet puitteet edistävät lasten hyvinvointia ja oppimista. Jos jotakin saa kehua niin talon ulkoseinät muistuttavat keskiaikaisen Pyhä Laurin kirkon julkisivua.

Tunnelma lautakunnassa oli haikea, vaikka työ on välillä ollut raskasta. Tiedättehän, että valtuustokauden alusta lähtien Ikkalan koulu ja muut kyläkoulut ovat olleet jatkuvasti lakkautusuhan alla. Vaikka usein olen tuntenut olevani kala, joka kulkee vastavirtaan, niin olen voinut tuntea olevani oikeutettu mielipiteisiini kyläkouluja ja muita kylien palveluja puolustaessani. Valtuustokauden lopussa lautakunnan työskentely sujui minusta paljon paremmin kuin valtuustokauden alussa. Ehkä tämä johtui lautakunnan jäsenten kokemuksen puutteesta, mutta myös siitä, että osa virkamiehistä vaihtui.

Kiitos kaikille lautakunnan jäsenille yhteistyöstä! Oli hienoa olla mukana ja toivottavasti työ saa jatkua.

Kirjoittaja: Ana María Gutiérrez Sorainen

Licenciada en ciencias sociales, periodista freelancer, maestra e intérprete de español. / Yhteiskuntatieteen maisteri, freelancer toimittaja, espanjan opettaja ja tulkki. Olen asunut Suomessa jo 26 vuotta. Suomen kansalainen.

Jätä kommentti