Ana María Gutiérrez Sorainen

Kielen opettaja Lohjalta, YTM, valtuutettu

Lohjan kokoisessa kaupungissa tarvitaan monenlaisia ja erilaisia kouluja

Jätä kommentti

Lohjan kaupunginvaltuusto kokoontui perjantaina ja lauantaina 7. ja 8.10. kuuntelemaan erilaisiä esitelmiä muun muassa ajankohtaisista asioista, Tytyrin elämyskaivon kehittämisestä, kaupunkistrategiasta, investointisuunnitelmasta ja talousarviosta 2023. Valtuutetut saivat runsaasti tietoa eri aiheista.

Lauantaina valtuustoryhmät kokoontuivat keskustelemaan talousarviosta, strategiasta ja muista asioista. Asiat ovat vielä valmisteilla. Talousarvion sivistys- ja hyvinvointialan osiossa on kuitenkin pari talouden tasapainottamistoimenpidettä, joista olen yhä eri mieltä. Perusopetuksessa esitetään rahaa Ikkalan koulun toiminnalle vain keväälle. Se tarkoittaa sitä, että koulu lakkautetaan, jos rahaa syylukukaudelle ei myönnetä. Lokakuussa 2020 Viime valtuustokaudella yhdellä äänellä valtuusto linjasi lakkautta Ikkalan koulun. Tästä näet kuinka valtuuso äänesti silloin. Nyt on uusi valtuusto ja toivon mukaan uudet tuulet.

Lohjan kokoisessa kaupungissa tarvitaan monenlaisia ja erilaisia kouluja. Lohjan kaupungin järvikaupunkina esittelee Ikkalan koulua seuraavasti: ”Ikkalan koulu sijaitsee Ikkalan kylässä maalaismaisemassa Lohjan pohjoisosassa aivan Karkkilan kaupungin kupeessa. Koulun toiminnassa hyödynnetään monipuolisesti sijaintia aivan järven tuntumassa ja metsän reunassa. Pienessä yhteisössä kaikki tuntevat toisensa ja eri-ikäisten oppilaiden yhteistoiminta on luontevaa.”

Lohjan kaupunki leikkaustoimenpiteillään on heikentänyt Ikkalan koulun opetuksen laatua vähentämällä resursseja ja pitämällä koulua jatkuvasti lakkautuksen uhan alla. Valitettavasti jo osa vanhemmista on siirtänyt lapsensa joko Pusulaan tai Karkkilaan. Onhan Karkkila lähempänä kuin Pusula. Koulun lakkautus lisää kuljetustarpeita ja hiilijalanjälkiä. ”Ikkalan koulu on tärkeä myös koko kylälle. Ikkalan Kyläsuunnitelmassa se on todettu yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi kylän elinvoimaisuuden ja yhteisöllisyyden kannalta. Kyläkoulut myös houkuttavat kuntaan uusia asukkaita.”

Leikkaustoimenpiteenä esitetään myös Saukkolan ja Pusulan kirjastojen palvelutason alentaminen v. 2023, henkilöstösäästä 1 htv 35 000. Tämä leikkaus kuormittaa henkilökuntaa, mutta ennen kaikkea se heikentää Saukkolan ja Pusulan alueiden kirjaston käyttäjien saamaa palvelua.

Olen sanonut aiemmin valtuuston kokouksessa, että Lohjalla toimitaan kuin Nälkäpelin kirjassa, jossa syrjäseuduilla asuvat vyöhykkeet kustantavat keskustan hienouksia kuin orjat.

Kirjoittaja: Ana María Gutiérrez Sorainen

Licenciada en ciencias sociales, periodista freelancer, maestra e intérprete de español. / Yhteiskuntatieteen maisteri, freelancer toimittaja, espanjan opettaja ja tulkki. Olen asunut Suomessa jo 26 vuotta. Suomen kansalainen.

Jätä kommentti